Het is Vasalismaand, dat is vanwege de geboortedag van deze bekende dichteres op de 13e februari in 1909, deze maand 107 jaar geleden. Margaretha Leenmans werd geboren in de Haagse Marconistraat, waar zij ook de eerste 4 jaren van haar leven gewoond heeft. Naar zij zelf schrijft, begon haar leven pas op de Kranenburgweg 24, waar het gezin in een ruim, nieuw huis woonde aan de Scheveningse rand van Den Haag. Het gebied was daar toen nog landelijk en het strand was er op een afstand van 10 minuten lopen. De kinderkamer was op de derde verdieping, vanwaar je een prachtig uitzicht had op duinen en zee. Maria (Kiek) en haar 2 jaar oudere zusje Ank waren vaak buiten te vinden, bij de vissersvrouwen aan de kade van het verversingskanaal. Dit kanaal was aan de overkant van het huis. Als het donker was zagen de beide meisjes het licht van de vuurtoren door de gordijnen heen schijnen.

Toen wij laatst in Den Haag waren, zijn we natuurlijk ook gaan kijken naar het huis waar Vasalis met zoveel plezier gewoond heeft. Het was wel heel bijzonder om als bewoners van haar laatste woonhuis, te staan voor het huis waar haar leven begon.
De net nieuwe eigenaars waren er druk bezig het huis weer naar hun wensen te schilderen en in te richten. Zouden ze het weten, wie hier opgroeide?

Kranenburgweg 1Kranenburgweg 3

In de komende weken is er van alles te zien en te beleven in Roden vanwege de herdenking van de geboortedag van dichteres Vasalis. Zo is er een interessante tentoonstelling in Havezate Mensinge, een poëziewedstrijd en wordt er een Vasaliswandeling georganiseerd. Kijk voor het complete programma op www.mensinge.nl.
En, wat is er nu leuker dan het Vasalisgevoel compleet te maken met een weekendje of een midweek in haar voormalig woonhuis. Kijk voor beschikbaarheid op de pagina: ‘reserveren’ van deze website.

Hieronder nog één van haar laatste gedichten:

Ochtend

Zo kalm als op een vlot van helderheid
en rust, gelegen op mijn rug
dreef ik de ochtend in, het ochtendlicht,
land, lucht en water waren één en zonder dat
er van hun eigenheid maar iets verloren ging.